Tarihsel sürece bakıldığında, sayıların insan hayatında kullanılmaya başlamasından önce, harflerin sayıları da temsil eden değerlerinin var olduğundan söz edildiğini görürürüz. Harflerin bu şekliyle kullanımı, cifir ilminin oluşmasında ki en önemli etkenlerden biridir. Peki cifir ilmi nedir? Cifir ilmi, harflere verilmiş sayı değerleriyle hesaplanan, hadis ve ayetlerden yararlanılarak türlü olgu ve olayların ortaya konulmasını sağlayan bir ilimdir.

Cifir İlmi

Cifir İlmi

Cifir İlmi Nedir?

Harflerin gizemleri üzerine çalışmak isteyenler için cifir ilmi önemlidir. Yazıların, şiirlerin, cümlelerin ve harflerin içerisine gizlenmiş şifreler söz konusu olduğunda akıllara ilk olarak ebced hesabı gelmektedir. Cifir ilmi, doğru şekilde uygulanması halinde bize çok derin sırların kapısını açabilecek olan gizli bir ilimdir. Cifir ilmine vakıf olabilmek için kişinin, öncelikle Arapça’ya ve Arap dili ve edebiyatına hakim olması gerekir. Buna ek olarak kişi, matematik konusunda da yetenekli olmalı ve kendini sürekli geliştirmelidir. Cifir ilmine, ebced ilmi de denilmektedir.

Cifir İlmi Nasıl Hesaplanır?

Cifir ilminin hesaplanmasında, özel yöntemlerden destek alınmaktadır. Bu sebeple, ilgili yöntemlere ve cifir ilminin bütününe hakim birinden konu hakkında destek almak önemlidir. Cifir ilmi hesaplamalarında pek çok farklı yöntemin varlığı, söz konusu ilimin çok eski dönemlerden beri insan hayatınsa var olması ile ilişkilidir.

Cifir İlmi ve Ebced Hesabı

Cifir ilmi ve ebced hesabı, ay şey midir?
Cifir ilmi yöntemi eski Arap dünyasında geliştirilmiştir. Arap alfabesi, her biri benzersiz bir sayısal değere sahip 28 harften oluşur. Bu değerler, numeroloji dahil her türlü hesaplama için kullanılır. Bu hesaplamalara yukarıda söz edildiği gibi ebced hesabı da denir. Bu sistemler Araplar tarafından Kuzey Afrika ve İspanya’da geliştirilmiştir.

Cifir İlmi ve Ebced Hesabı

Cifir İlmi ve Ebced Hesabı

Cifir İlmi Öğren

Cifir ilmi nasıl öğrenilir? Cifir ilmi öğrenilebilir mi?
Cifir ilmini öğrenmek için ilk atılması gereken adım; Arapça öğrenmektir.
Cifir iliminin taşıdığı temel özellikler aşağıdaki gibidir:

  • Cifir ilmi, eski bir Arap yazısının ilk dört harfi kullanılarak yazılmaktadır.
  • Bazen ünsüz alfabesi olarak da adlandırılır, çünkü sadece ünsüzler saf bir ebced ile yazılır.
  • Saf olmayan ebcedler ise sesli harfler içerir. Dolayısıyla ebcedler standart bir alfabe değildir.

Cifir İlmi Caiz mi

Cifir ilminin caiz olup olmadığına dair pek çok soru vardır. Cifir ilmi, harflere verilmiş sayı değerleriyle hesaplanan, hadis ve ayetlerden yararlanılarak türlü olgu ve olayların ortaya konulmasını sağlayan bir ilimdir. Cifir ilminin caiz olup olmadığına dair bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Cifir İlmi Nasıl Öğrenilir

Cifir İlmi Nasıl Öğrenilir

Cifir İlmi Hesaplama

Cifir ilminin hesaplanması için yapılmış, cifi ilmi hesap makineleri de bulunmaktadır. Bir Cifir ilmi hesap makinesi, Arapça herhangi bir kelimenin, deyimin veya cümlenin sayısal değerini hesaplayabilen basit bir cihazdır. Sistem sekizinci yüzyılda geliştirilmiştir ve temel olarak Arap alfabesini kullanmaktadır. Günümüzde ebced sistemi daha çok matematikte kullanılmaktadır.

Cifir İlmi İsim Hesaplama

Bir Cifir ilmi hesap makinesi, Arapça herhangi bir kelimenin, deyimin veya cümlenin sayısal değerini hesaplayabilen basit bir cihazdır. Sistem sekizinci yüzyılda geliştirildi ve temeli olarak Arap alfabesini kullanıyor. Günümüzde ebced sistemi daha çok matematikte kullanılmaktadır. Bu yazıda, bu cihazı ve neden kullanılması gerektiğini öğreneceğiz. İşte bu hesap makinesine daha yakından bir bakış. Günlük yaşamlarında kullanmak isteyen herhangi bir Müslüman için sahip olması gereken bir şey.

Cifir İlmi Ne İse Yarar

  • Cifir ilmi bir zaman tutma sitemidir. Tarihlerin, Hz. Muhammed’in Mekke’den ayrıldığı MS 622’den başlayarak her zaman hicri olduğu bilinir.
  • Cifir ilmi isim hesaplamalarında da kullanılmaktadır.
  • Cifir ilminin asıl amacı; bildirilen tarihlerde ki sosyal olayların varlığını önceden bilmek ve buna hazırlıklı olmaktır.

 

Cinci

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ebced_hesab%C4%B1